Sosyal medya platformlarına her geçen gün bir yenisi eklenirken bu mecraların kullanıcılarının sayısı da sürekli artıyor. En eski platformlardan biri olan LinkedIn 2003 yılında kullanıma açıldı. MySpace, Flickr, Reddit derken Facebook geldi. Bu noktadan sonra daha büyük bir ivmeyle popülerleşen sosyal medya, Twitter ve Instagram’ın da hayatımıza girmesiyle tüm dünyayı birbirine bağlayan bir ağa dönüştü.
Günümüzün dijital dünyasında birçok sektör gibi reklamcılık da dijitalleşerek internete adapte olmuş durumda. Her geçen gün televizyon, gazete gibi konvansiyonel reklamcılık mecralarının popülerliği azalırken Facebook, Twitter, Instagram, Youtube gibi dijital platformların kullanıcı sayısı artmakta. Geleneksel mecraların sunabileceğinden kat be kat fazla çeşitlilikte içeriğe her an, her yerde erişim sağlamaları ve bunlara cep telefonu yoluyla ulaşılmasının sağladığı daha kişisel deneyim, bu platformları çok daha cazip ve tercih edilir kılıyor. Bunun sonucu olarak markaların ve ajansların, dijital reklamcılığa adapte olması tercihten ziyade bir zorunluluğa dönüşüyor.
Dijital mecraları sadece kullanmakla konu kapanmıyor elbette; başarılı sosyal medya stratejileri de kurmak gerekiyor. Bir kampanyayı tek bir Instagram post’uyla duyurmaktan, yapılan bir lansmana dair kısa bir video paylaşmaktan fazlasını yapmak lazım. Dijital medya planlama bu noktada devreye giriyor.
İyi bir dijital medya planlamanın en büyük yararı markanın ulaştığı kişi sayısını artırmak elbette. Daha önce de bahsedildiği gibi sosyal medya uygulamalarının milyarlarca kullanıcısı var. Bir marka ulusal gazete veya televizyon kanallarına reklam verse bile ulaştığı kişiler o ülkede bulunanlarla sınırlı kalır; sosyal medya ise sınır tanımıyor. Başarılı bir dijital medya planlama sonucu oluşturulmuş bir Youtube kanalı dünyanın dört bir köşesine efektif bir şekilde ulaşmanızı sağlar.
Hedef kitle ile sağlıklı bir iletişim kurmak da bir diğer fayda. İyi bir dijital medya planlama çalışması, hedef kitleyi sadece tanımlamakla kalmayıp tanımayı, bu kitlenin tepkisini ölçmeyi ve bu doğrultuda inovasyonlar yapmayı da içeriyor. Sosyal medya kullanıcıları, kullandıkları ürünler ya da karşılaştıkları kampanyalar hakkındaki görüşlerini sıkça bu platformlarda belirtir. Başarılı stratejilerle hareket etmek isteyen markalar ise ürün/hizmet promosyonları yaparken, bu görüşlere anlık cevaplar vermeyi ihmal etmez. Dolayısıyla hitap ettikleri kitleyi daha iyi tanırlar ve yaklaşımları sabit kalmaktansa sürekli bir adaptasyon süreci içinde olur.
İnternet dünyasına adapte olmak kadar onu iyi kullanmak da son derece önemli. Günümüzün dijitalleşen dünyasında markalar trendleri takip edebilmek, hedef kitleleriyle olan iletişimlerinin kalitesini artırmak ve daha çok kişiye ulaşmak adına başarılı dijital medya planlamalar yapmalı.